Portioner 12-14 st | Förberedelser 12 min | Total Tid 1.45 timma
Mjuka på insidan och läckert sega på utsidan, dessa nybakade New York-stil bagels är perfekta för nästa brunch. Lök- och vitlöksflingor, grovt havssalt och nötiga sesamfrön ger en tillfredsställande sälta till denna frukostklassiker.
Detta enkla hemlagade bagelrecept i New York-stil är helt enkelt det bästa! Njut härligt sega nygjorda New York -bagels, toppade med lax, Philadelphia cream cheese, rödlök och kapris.
Ingredienser
Deg
- 25 g jäst
- 2 dl standardmjölk 3%
- 2 ½ dl vatten
- ½ dl (45 g) strösocker
- 30 g osaltat smör, rumsvarmt
- 11 dl (660 g) Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl
- 1 tsk (7 g) salt
Kokning
- En stor kastrull med vatten
- 1-2 msk honung
Topping
All American Bagel Seasoning alt sesam- samt vallmofrö i olika färger
Tillredning
- Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt vatten, socker, smör och Manitoba Cream Bagerivetemjöl. Arbeta degen på låg hastighet i assistent med degkrok i ca 12 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara väldigt fast annars tappar ringarna formen.
- Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 12-14 lika stora delar. Forma först runda släta bullar, stick ner fingret i mitten av varje bulle och snurra bullen runt fingret så att en ring formas.
- Lägg ringarna på två bakpappersklädda plåtar (6-7 st per plåt) och låt jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter.
- Koka under tiden upp 2-3 liter vatten, tillsätt honung.
- Värm upp ugnen till 200 grader.
- När ringarna jäst klart, lägg 2-3 ringar i taget i det kokande vattnet. Koka ringarna 1 minut på vardera sidan, totalt 2 minuter.
- Ta upp ringarna med en hålslev och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
- Strö över valfri topping direkt när de fortfarande är fuktiga.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- Låt svalna på ett galler.
Gör hålet i mitten av ringarna ungefär lika stort som en 5-krona, hålet blir mindre när ringarna jäser. Genom att ha en rejäl klick honung i vattnet när du kokar bagels så blir ytan härligt seg och god.