Portioner 4 | Prep Tid 10 min | Tillagning 35 min
Spanska köttbullar, albondigas, tapasköttbullar – kärt barn har många namn, men alla känner igen dessa små, saftiga smakbitar bland spanska tapas.
Ingredienser
Köttbullar
- ½ dl skorpsmulor
eller dagsgammalt bröd - 2 msk mjölk
- 500g köttfärs av nöt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 äggula
- 3 tsk Smoked Spanish Chorizo Rub
- ¼ dl olivolja
Rökigt spansk tomatsås
- 2 msk olivolja
- 1 lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, rivna
- 1 lagerblad
- 2-3 msk Smoked Spanish Chorizo Rub
- 500g färska tomater, hackade
Tillagning
- Blötlägg ströbrödet i mjölk i ca 5 minuter och krama ur överflödig vätska. Lägg ströbröd i en skål med nötkött, vitlök, äggula och kryddor. Blanda väl.
- Forma 12 bollar av jämn storlek. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i 30 min.
Hetta upp oljan i en stor gjutjärnsstekpanna. Stek köttbullarna gyllenbruna, lägg på tallrik. - Sänk värmen på stekpannan till medelvärme, och skrapa loss de små bitarna i pannan.
- Tillsätt en skvätt olja, lök, vitlök, kryddor och lagerblad, och fräs i cirka 10 minuter, eller tills löken har mjuknat.
Rör i tomaterna och låt puttra i 15 minuter. - Lägg tillbaka köttbullarna i pannan. Sänk värmen och tillaga i 15 minuter eller tills såsen har tjocknat och köttbullarna är genomstekta.
- Servera genast som tapas eller egen rätt med ett gott bröd.
Spanska köttbullar, eller Albondigas, serveras traditionellt på tapasbarer i Spanien. Oavsett om du serverar dem som förrätt, på en tapasfest eller som huvudrätt till middagen, så är dessa små köttbullar i en smakfull tomatsås perfekta att njuta av tillsammans med ett glas spanskt rödvin.