Portioner 4 | Prep Tid 10 min | Tillagning 35 min
Vid grillning à la caveman style läggs köttbiten direkt på den glödande grillkolen. Den här tekniken används ofta i bland annat Sydamerika. Om du har en större köttbit, tillaga indirekt först och avsluta caveman style direkt i glöden. Rubba med vårt nya bokrökta havs salt. Detta ger ytterligare djupare och rökigare smak till den perfekta köttbiten!
Ingredienser
- 1 prime rib steak 600g ca 4 cm tjock (räcker till minst 2 personer)
- 1 msk Epic Spice Beechwood smoked sea salt
Tillagning
FÖRBERED KÖTTET
- Gnid in köttet väl med Beechwood smoked sea salt på båda sidor, låt vila minst 2 timmar.
Låt rumstempereras innan tillagning.
VID GRILLEN
- Tänd grillen ca 30 minuter innan du skall grilla.
- Tillaga köttbiten på indirekt värme, 130°C, tills du nått en innertemperatur av 40°C.
- Tag ut köttbiten ur grillen, tag bort värmeskölden om du har en kamado och öka värmen.
- Lägg ned köttbiten direkt på glöden, vänd ett par gånger, tills den nått en innertemperatur av 53°C.
- Låt köttet vila minst 10 minuter under folie.
- Skär sedan i skivor och krydda med extra salt och peppar efter smak.
INNERTEMPERATUR RÖTT KÖTT
Rare: 45-50°C
Medium-rare: 50-54°C
Medium: 54-58°C
Medium-well: 58-65°C
VAL AV BRÄNSLE TILL GRILLEN
Vi grillar klimatsmart och använder Kalamata Olivbriketter som är 100 % ekologiska och tillverkade av olivkärnorna. Olivbriketterna är nästintill doftfria och ger maten en behaglig smak av grillat.