Tex-Mex grön Hatch Chile gryta till tacos – Beef Carnitas

Portioner 6 | Förberedelser 20 min | Total Tid 3.5 timma

Mustig Hatch chili gryta med nötkött och New Mexicos Hatch Valley Chile Blend. Perfekt fyllning i enchilladas, tortillas eller tacos och kallas också för “Beef Carnitas” när man fyller tacos med en långkokt köttgryta som faller isär. 

Ingredienser

• 1,2 kg nötkött i 4 x 4 cm stora bitar
• 2 dl färsk alt konserverad rostad jalapeno
• 5 msk olja
• 2 stora gula lökar, grovt hackade
• 5 vitlöksklyftor, hackade
• 7 msk Green Hatch Valley Chile Blend
• 2 msk tomatpuré
• 2 msk råsocker
• 3 dl öl
• 3 dl kalv eller nötbuljong
• Koriander till garnering

Serveringstips

  • Servera i skålar med hackad koriander, majstortilla chips, gräddfil, riven ost, salsa och lite extra het chili sås på toppen.
  • Ris är också gott till.
  • Montera köttgrytan i ett mjukt tortilla bröd eller taco skal, toppa med  riven ost, gräddfil, inlagd rödlök och en frisk salsa.

Green Hatch Chile Blend

Tillredning

  • Lägg köttbitarna i en skål och blanda ned 2 msk Hatch Chile blend. Vänd runt köttet så att alla bitar blir kryddade.
  •  Värm 2 matskedar olja i en gjutjärnsgryta över medelhög värme.
    Stek köttbitarna i omgångar tills de fått fin färg. Lägg åt sidan i en skål.
  • Tillsätt olja, lök och vitlök i grytan och låt fräsa ett par minuter tills löken mjuknar och fått lite färg. Lossa köttresterna från grytans botten och kanter och rör om med lök och olja. Här sitter mycket smak!
  • Tillsätt 5 msk Hatch Chile blend, socker samt tomatpurén och låt fräsa ett par minuter.
  • Lägg ned de stekta köttbitarna, jalapenjon, öl och fond. Koka upp och sänk värmen, låt grytan puttrar långsamt under lock ca 2 timmar på låg värme tills köttet blivit mjukt och trådigt och grytan tjocknat.
  • Vill du ha ännu fylligare gryta kan du tillsätta kokta svarta bönor i grytan och låt koka med sista 30 minuterna.

Hatch Chili DOP  är en unik och eftertraktade chilipeppar som endast odlas i Hatch Valley i New Mexico, USA. Dalen ligger vid  Río Grande-floden, vilket ger området dess näringsrika jord som gör att Hatch Chili kan växa på bästa sätt. Green Hatch chili ger en distinkt smak som är kryddig och lite söt, med en lätt rökighet som passar perfekt i en mängd olika maträtter. 

What do you think?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Articles

Epic Spice Sticky Adobo Wings

Sticky Adobo Chicken WIngs

Adobo med sitt ursprung från mexikanska köket är en verklig alltiallo smaksättare, med hetta, syra och sälta! Mexicos variant av svensk grillkrydda fast helt utan tillsatser! Chicken Wings är perfekt plockmat, till grillfesten, på buffén eller förbered och tag med ut på picknick.

Epic Spice Al Kabsa Rice With Chicken

Arabisk Al Kabsa Ris med Kyckling

Saudiarabien nationalrätt – ett aromatiskt underverk och en folkkär favorit för vardagsmiddagar eller middagsfester i Mellanöstern. Saftig kyckling som faller av benet medan basmatiriset suger upp varje droppe av smak. Detta är en rätt som garanterat kommer att imponera och fylla ditt hem med smaker och dofter från Mellanöstern.