Portioner 2 limpor | Förberedelser 10 min | Total Tid 1,5 timma
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och härligt tuggmotstånd. Och dessutom oerhört lättbakat, ingen knådning eller jäsning utan bara att röra ihop – detta kommer att bli en favorit för hela familjen. Välj med fördel stenmalet och ekologiskt mjöl, som finns i välsorterade matbutiker.
Ingredienser till två limport
Ingredienser till två bröd
5 dl dinkelmjöl, siktat
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk Epic Spice Rustic Bread Spice
1 l filmjölk (ekologisk)
2 msk lingonsylt (kan uteslutas)
1 dl sirap
Rustic Bread Spices
Tillredning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Rör ned filen o sirapen.
- Smöra o bröda två bakformar, gärna i gjutjärn.
- Grädda ca 60 minuter.
- Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 45 minuter.
Servera brödet med en helt underbar:
Fetaostkräm med vitlök och honungsbasilika
Blanda i en mixer;
50/50 Fetaost och färskost
några droppar olivolja
2 färska vitlöksklyftor
1 sked honung
en nypa havssalt
en handfull basilikablad
Kör till en slät röra.
TIPS: Att baka i gjutjärn och formar gräddar bröd jämnt pga den höga och jämna värmeledningsförmågan. Både topp och botten blir frasiga medan mitten håller sig saftigt och mjukt.