Lammracks med rostade shalottenlöksmelange, mandel och aprikos couscous

Portioner 4 | Förberedelser 30 min | Total tid 1 timma 25 min

Lammracks är en populär styckningsdetalj, man kallar det ibland för fransk styckning, eller lamm entrecote. Servera med en  mandel och aprikos couscous, med smak av Mellanösterns kök från den tempererade rostade schalottenlöks kryddblandningen Roast Lamb Rub. 

Ingredienser

  • 2 lammracks av vårlamm
  • 6 klyftor vitlök 
  • 20 g osaltat smör 
  • 2 msk olivolja 
  • Salt och peppar 

Couscous

  • Olivolja 
  • 1 liten röd lök, små tärningar 
  • 30 g torkade aprikoser, grovhackade 
  • 35 g hela mandlar, rostade, grovhackade 
  • 170 g couscous 
  • 350 ml kycklingbuljong, varm 
  • En nypa citronskal 
  • 2 st. salladslökar, bara den gröna delen 
  • 20 g färsk mynta, grovt hackad 
  • 1/2 knippe färsk koriander, grovt hackad,
  • Salt och nymalen svartpeppar

Topping till lammet

  • 4 msk Roast Lamb Rub
  • 5 msk smör
  • En gnutta citronsaft

Roast Lamb Rub

Tillredning

  1. Sätt ugnen på 225C.
  2. Be din slaktare att fransk stycka lammracket, ävem kallad lamm entrecote. 
  3. Gör fina skåror över racket med spetsen på en liten kniv.
  4. Skär vitlöksklyftorna i skivor. Sätt in en bit vitlök i varje skåra i racket.
  5. Krydda med salt och peppar och sprinkla över olivolja.
  6. Hetta upp en gjutjärns stekpanna med smör och stek lammet på alla sidor.
  7. Ställ in pannan i ugnen och baka i  ca 10 minuter (beroende på hur stort lammet är) tills köttet är rosa, 60-65 grader innertemperatur.
  8. Tag ut och låt köttet vila under folie ca 10 minuter innan det skärs upp. 

Couscous 

  1. Tillsätt olivolja i en medelstor kastrull.
  2. Tillsätt rödlöken, aprikoserna och mandeln och fräs försiktigt på låg värme tills det är genomskinligt och lätt doftande.
  3. Tillsätt couscousen, häll sedan över den varma kycklingbuljongen. Rör om med en gaffel.
  4. Tillsätt citronskal och täck. Låt vila i 10 minuter, ta sedan av och tillsätt vårlök, mynta och koriander.
  5. Fluffa igen med en gaffel.
  6. Krydda, efter smak, med salt och peppar.

Krispigt tempererade kryddor till lammracket

  1. Värm olivolja i en panna och fräs försiktigt Roast Lamb Rub kryddblandningen 1 minut tills den väckts till liv. 
  2. Lägg upp couscousen på ett stort fat och garnera med färsk koriander.
  3. Skär racket i kotletter och lägg ovanpå couscousen.
  4. Häll den krispiga kryddiga oljan över lammracksen. 

Servera med libanesiskt tunnbröd och Mango Amba Sås. 

Vad innebär det att temperera kryddor?
Temperering eller upphettning torrt eller i smör/olja av kryddor är en traditionell metod för att extrahera den fulla smaken från kryddorna.  Det väcker dem till liv och lyfter fram aromen av kryddorna , vilket ger anrättningen en distinkt smak och doft.

What do you think?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Articles

Epic Spice Sticky Adobo Wings

Sticky Adobo Chicken WIngs

Adobo med sitt ursprung från mexikanska köket är en verklig alltiallo smaksättare, med hetta, syra och sälta! Mexicos variant av svensk grillkrydda fast helt utan tillsatser! Chicken Wings är perfekt plockmat, till grillfesten, på buffén eller förbered och tag med ut på picknick.

Epic Spice Al Kabsa Rice With Chicken

Arabisk Al Kabsa Ris med Kyckling

Saudiarabien nationalrätt – ett aromatiskt underverk och en folkkär favorit för vardagsmiddagar eller middagsfester i Mellanöstern. Saftig kyckling som faller av benet medan basmatiriset suger upp varje droppe av smak. Detta är en rätt som garanterat kommer att imponera och fylla ditt hem med smaker och dofter från Mellanöstern.