Portioner 4 | Förberedelser 30 min | Total tid 1 timma 25 min
Lammracks är en populär styckningsdetalj, man kallar det ibland för fransk styckning, eller lamm entrecote. Servera med en mandel och aprikos couscous, med smak av Mellanösterns kök från den tempererade rostade schalottenlöks kryddblandningen Roast Lamb Rub.
Ingredienser
- 2 lammracks av vårlamm
- 6 klyftor vitlök
- 20 g osaltat smör
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar
Couscous
- Olivolja
- 1 liten röd lök, små tärningar
- 30 g torkade aprikoser, grovhackade
- 35 g hela mandlar, rostade, grovhackade
- 170 g couscous
- 350 ml kycklingbuljong, varm
- En nypa citronskal
- 2 st. salladslökar, bara den gröna delen
- 20 g färsk mynta, grovt hackad
- 1/2 knippe färsk koriander, grovt hackad,
- Salt och nymalen svartpeppar
Topping till lammet
- 4 msk Roast Lamb Rub
- 5 msk smör
- En gnutta citronsaft
Tillredning
- Sätt ugnen på 225C.
- Be din slaktare att fransk stycka lammracket, ävem kallad lamm entrecote.
- Gör fina skåror över racket med spetsen på en liten kniv.
- Skär vitlöksklyftorna i skivor. Sätt in en bit vitlök i varje skåra i racket.
- Krydda med salt och peppar och sprinkla över olivolja.
- Hetta upp en gjutjärns stekpanna med smör och stek lammet på alla sidor.
- Ställ in pannan i ugnen och baka i ca 10 minuter (beroende på hur stort lammet är) tills köttet är rosa, 60-65 grader innertemperatur.
- Tag ut och låt köttet vila under folie ca 10 minuter innan det skärs upp.
Couscous:
- Tillsätt olivolja i en medelstor kastrull.
- Tillsätt rödlöken, aprikoserna och mandeln och fräs försiktigt på låg värme tills det är genomskinligt och lätt doftande.
- Tillsätt couscousen, häll sedan över den varma kycklingbuljongen. Rör om med en gaffel.
- Tillsätt citronskal och täck. Låt vila i 10 minuter, ta sedan av och tillsätt vårlök, mynta och koriander.
- Fluffa igen med en gaffel.
- Krydda, efter smak, med salt och peppar.
Krispigt tempererade kryddor till lammracket
- Värm olivolja i en panna och fräs försiktigt Roast Lamb Rub kryddblandningen 1 minut tills den väckts till liv.
- Lägg upp couscousen på ett stort fat och garnera med färsk koriander.
- Skär racket i kotletter och lägg ovanpå couscousen.
- Häll den krispiga kryddiga oljan över lammracksen.
Servera med libanesiskt tunnbröd och Mango Amba Sås.
Vad innebär det att temperera kryddor?
Temperering eller upphettning torrt eller i smör/olja av kryddor är en traditionell metod för att extrahera den fulla smaken från kryddorna. Det väcker dem till liv och lyfter fram aromen av kryddorna , vilket ger anrättningen en distinkt smak och doft.