Portioner 6 | Tillredning 15 min | Total Tid 55 min
Krämig rostad aubergine med hemgjord Zhug hummus – full av smak från Jemen och Mellanöstern. En eldig och djärv rätt som passar perfekt på din festbuffé. Bjud in dina vänner till en härlig meze-kväll och servera den tillsammans med vår Tabbouleh-sallad och Lamb Rub Dip med rostade pitabröd. Låt smakerna av Mellanöstern ta över och upplev en fest för dina smaklökar!
Ingredienser
Zhug Hummus:
- 4 koppar kokta kikärtor
- 1 dl olivolja
- 2-3 msk citronjuice
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk malen spiskummin
- 2 tsk malen koriander
- 3 tsk havssalt
- En nypa Zhug krydda
- Rikligt med hackad slätbladig persilja
Rostad Aubergin:
- 3 auberginer, medelstora
- 1 dl olivolja
- Zhug Spice en nypa, het!
Tillredning
- Sätt ugnen på 200°C
- Halvera auberginerna.
- Rista in ett kryssmönster i köttet och lägg dem med snittsidan neråt i en ugnsform.
- Ringla över olivolja och en nypa Zhug-krydda.
- Massera auberginerna så att de är jämnt täckta med olja och krydda.
- Baka i ca 40 minuter tills de är gyllene och mjuka. Låt dem svalna till rumstemperatur.
- I blendern, mixa hummus genom att blanda kikärtor, olivolja, citronjuice, vitlök, kummin, koriander och en nypa salt.
- Mixa tills du får önskad konsistens. Om hummusen är för tjock, tillsätt kallt vatten, en matsked i taget.
- Placera auberginerna på en tallrik och klicka över hummusen. Ringla över olivolja och Zhug-kryddan. Obs het så tag ett uns.
- Avsluta med att strö över hackad persilja.
Kombinera med vår Tabbouleh-sallad och Lamb Rub Dip med rostade pitabröd för den ultimata meze-spridningen och låt smakerna transportera dig till Mellanöstern!
Tapas och Meze är små rätter från länderna runt Medelhavet som alla passar perfekt för en avslappnad och lättsam måltid. Överraska dina gäster med en härlig meze-buffé med små rätter för ett ljuvlig helgmingel eller börja kvällen med plockmat och utsökta urval av tilltugg och dipsåser.