Portioner 6 | Förberedelser 25 min | Total Tid 3,5 timmar
Saftiga, möra, o så möra att köttet faller av benen – dessa lammlägg är perfekta för en vintermiddag eller en regnig helg. Långsamt tillagade med vår speciella kryddblandning, Ras el Hanout, för att skapa en jordig och aromatisk smak som tränger in i köttet och skapar den mest utsökta gryta.
Ingredienser
- 4 lammlägg (à cirka 400 g)
- 4 msk Ras el Hanout
- 5 msk olivolja
- 1 stor lök, hackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- ½ tsk nymald svartpeppar
- 4 dl hönsbuljong
- 2 dl rödvin
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
- 2 lagerblad
- 2 msk hackad färsk rosmarin
- Skal från en apelsin (endast det yttersta lagret)
HOW TO
- Sätt ugnen på 160°C.
- Gnid in Ras el Hanout kryddblandning jämnt över lammläggen och lägg dem åt sidan i en skål.
- Värm upp en stor stekpanna med olivolja på medelvärme. Bryn lammshanksen i pannan på alla sidor tills de fått fin färg.
- I en oljad gjutjärnsgryta, stek på medelvärme hackad lök, vitlök, tomatpuré, honung, salt och nymald svartpeppar.
- Fräs i några minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt hönsbuljong, rödvin, kanelstång, stjärnanis, lagerblad, hackad rosmarin och apelsinskal. Koka upp och rör om väl.
- Lägg ned lammläggen i grytan.
- Sätt på ett lock och ställ in i ugnen i cirka 2-2.5 timmar tills lammläggen är möra och köttet faller av benet.
- Servera lammläggen med ris, potatismos eller polenta, garnerat med färsk rosmarin och apelsinskal. Smaklig måltid!
Inte så förtjust i lamm?
Inga problem! Använd istället vår favorit för långkok, nämligen oxlägg. Den italienska rätten Osso Bucco översätts till “ben med ett hål”. Detta beskriver oxläggets kött perfekt. Dess tjocka ben ger en rik, köttig smak, som många skulle argumentera är ännu rikare och köttigare än benfria köttbitar. Så varför inte ge den här utsökta rätten en chans med den här underbara råvaran? Ras El Hanout Osso Bucco? Why not!