Portioner 4 | Förberedelser 15 min | Total Tid 45 min
Spaghetti Frutti di mare – en älskad italiensk klassiker som får alla smaklökar att dansa av glädje! Denna rätt är en riktig festmåltid, perfekt för att imponera på dina matgäster. Med sina smakrika ingredienser, inklusive saftiga skaldjur som räkor, musslor och bläckfisk, kombinerat med al dente pasta är det ingen tvekan om att detta är en måltid som garanterat kommer att lämna dina gäster nöjda och belåtna. Sätt på en mjuk italiensk musik i bakgrunden, häll upp ett glas kallt vitt vin och njut av denna fantastiska rätt!
Ingredienser
- 400 g räkor, råa
- 500 g kammusslor eller blåmusslor
- 400 g små kalamares
- 2 dl vitt vin
- 2 dl extra jungfru olivolja
- 4 msk Aglio Olio Peperoncino
- 1 knippe slätbladig persilja
- 500 g spaghetti
- 250 g söta små plommontomater,
Tillagning
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten, 10 g salt / liter vatten. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet tills den är al dente. Slå av pastan och spara 1 dl av det salta pastavattnet.
Samtidigt, värm upp en djup stekpanna på medelvärme. Tillsätt olivolja, tomater och Aglio Olio Peperoncino. Rör under tillredning tills tomaterna fått en mjukare konstistens.
Lägg i musslorna och blanda runt. Häll i vitt vin och täck med ett lock. Koka i ungefär tvp minuter tills musslorna börjar öppna sig.
Tillsätt räkor och kalamares och rör om. Täck med locket och koka i ytterligare en minut tills skaldjuren är fullt tillagade.
Smaka av med mer Aglio Olio och tillsätt havssalt om det behövs.
Vänd ned spaghettin och blanda försiktigt. Strö över persilja, lite extra salt och lite mer olivolja.
Servera när det är varmt och njut! (Om du inte är en purist – avsluta med lite färskriven Parmigiano Reggiano … vi lovar att inte säga något)
Servera med citronklyfta på sidan.
Parmesanost på skaldjur?! När du är i Italien, lägger du parmesanost på allt. Men du bör undvika att tillsätta osten till rätter som är gjorda med skaldjur. “Skaldjur är bara inte menat att serveras med ost; smakerna fungerar inte tillsammans, säger italienarna”.
(PS. Vi älskar det och kan inte motstå att lägga till det ändå!)