Spanska köttbullar Albondigas

Portioner 4 | Prep Tid 10 min | Tillagning 35 min

Spanska köttbullar, albondigas, tapasköttbullar – kärt barn har många namn, men alla känner igen dessa små, saftiga smakbitar bland spanska tapas.

Ingredienser

Köttbullar

  • ½ dl skorpsmulor
    eller dagsgammalt bröd
  • 2 msk mjölk
  • 500g köttfärs av nöt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 äggula
  • 3 tsk Smoked Spanish Chorizo Rub
  • ¼ dl olivolja

Rökigt spansk tomatsås

  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 lagerblad
  • 2-3 msk Smoked Spanish Chorizo Rub
  • 500g färska tomater, hackade

Smoked Spanish Chorizo Rub

Tillagning

  1. Blötlägg ströbrödet i mjölk i ca 5 minuter och krama ur överflödig vätska. Lägg ströbröd i en skål med nötkött, vitlök, äggula och kryddor. Blanda väl.
  2. Forma 12 bollar av jämn storlek. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i 30 min.
    Hetta upp oljan i en stor gjutjärnsstekpanna. Stek köttbullarna gyllenbruna, lägg på tallrik. 
  3. Sänk värmen på stekpannan till medelvärme, och skrapa loss de små bitarna i pannan.
  4. Tillsätt en skvätt olja, lök, vitlök, kryddor och lagerblad, och fräs i cirka 10 minuter, eller tills löken har mjuknat.
    Rör i tomaterna och låt puttra i 15 minuter.
  5. Lägg tillbaka köttbullarna i pannan. Sänk värmen och tillaga i 15 minuter eller tills såsen har tjocknat och köttbullarna är genomstekta.
  6. Servera genast som tapas eller egen rätt med ett gott bröd. 

Spanska köttbullar, eller Albondigas, serveras traditionellt på tapasbarer i Spanien. Oavsett om du serverar dem som förrätt, på en tapasfest eller som huvudrätt till middagen, så är dessa små köttbullar i en smakfull tomatsås perfekta att njuta av tillsammans med ett glas spanskt rödvin.

What do you think?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Articles

Epic Spice Sticky Adobo Wings

Sticky Adobo Chicken WIngs

Adobo med sitt ursprung från mexikanska köket är en verklig alltiallo smaksättare, med hetta, syra och sälta! Mexicos variant av svensk grillkrydda fast helt utan tillsatser! Chicken Wings är perfekt plockmat, till grillfesten, på buffén eller förbered och tag med ut på picknick.

Epic Spice Al Kabsa Rice With Chicken

Arabisk Al Kabsa Ris med Kyckling

Saudiarabien nationalrätt – ett aromatiskt underverk och en folkkär favorit för vardagsmiddagar eller middagsfester i Mellanöstern. Saftig kyckling som faller av benet medan basmatiriset suger upp varje droppe av smak. Detta är en rätt som garanterat kommer att imponera och fylla ditt hem med smaker och dofter från Mellanöstern.