Portioner 2-4 | Förbredelser 5 min| Total Tid 40 min
Adobo med sitt ursprung från det mexikanska köket är en verklig allt-i-allo smaksättare, med hetta, syra och sälta! Mexicos variant av svensk grillkrydda fast helt utan tillsatser!
Kycklingvingar är perfekt plockmat, till grillfesten, på buffén eller förbered och tag med ut på picknick.
Ingredienser
16 kycklingvingar (ca 2 kg – räkna med 3 vingar p.p. som plockmat)
Adobo seasoning efter smak
1 kopp sirap alt flytande honung
Sesam frön
Grillade lime kvartar
Garnera med färsk koriander
Guacamole
1/2 chili, urkärnad och finhackad
1 tomat, finhackad
2 avokado, urkärnad och mosad
2 tsk färskpressad lime
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 tsk salt
2 msk olivolja
1 bunt hackad koriander, plocka löven
Mosa samman alla ingredienser i en skål. Vill du ha en helt slät guacamole, kör ingredienserna i en blender. Servera till de grillade kycklingvingarna.
Tillagning
- Lägg de rumstempererade kycklingvingarna i en ugnsform.
- Strö över Adobo kryddan samt mörk sirap alt flytande honung. Blanda om så att honung/kryddorna täcker vingarna väl.
- Hetta upp grillen till medium temperatur, ca 180 g.
- Lägg in en gjutjärnslagg i grillen och pensla med olja.
- Grilla vingarna ca 6–8 minuter på direkt värme.
- Flytta upp vingarna till mindre het plats i grillen och fortsätt tillaga ca 8 minuter tills köttet lossar enkelt från benen.
- Kycklingvingarna kan också tillagas i ugnen i ugnsform på 180 g ca 25 minuter.
- Grilla limeskivorna försiktigt på båda sidor.
- Tag av vingarna från grillen och lägg upp på ett fat.
- Strö över lite sesamfrö.
- Servera med guacamole och citrus/honungs dippsås.
- Gott till är också ett tortilla eller flatbread.
Citrus-Honey Dip sås
1 lime saften av
2 msk cidervinäger
2 msk rostad sesamolja
2 msk honung
1 tsk mirin
1 tsk fisksås
2 msk japansk soja
1 jalapeño, skivad tunt
Blanda alla ingredienserna för såsen och servera som dip sås till de grillade kycklingvingarna.