Marockansk Ras El Hanout kyckling

Tillagning 4-6 | Förberedelser 2 timmar| Total Tid 3.5-4 timmar

Här har vi en höst- och vinterfavorit som kommer att värma både ditt hjärta och ditt kök. Vår marockanska kycklingrätt är långsamt bräserad i en rik och kryddig mix av traditionella kryddor såsom Ras el Hanout, uppfriskande citron och söta aprikoser, allt blandat med salta oliver. Detta är en smakupplevelse som tar dig direkt till Marrakech! Njut av en mör och saftig kyckling som smälter i munnen, och låt den värmande doften av kryddor fylla hela rummet.

Ingredienser

  • 1,5-2 kg fin kyckling, dela i 8 bitar
  • 5 msk Ras el Hanout
  • 1 dl Extra Virgin Olivolja
  • 2 medium stora lökar grovhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • En handfull koriander
  • 1 citron, tunt skivad (eller 1 skivad konserverad citron)
  • 50g urkärnade gröna oliver
  • 75g torkade och blötlagda aprikoser
  • 50g tomatpuré
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1-2 nävar rostade blancherade mandlar
  • 2 msk chutney

Ral el Hanout

Tillredning

  1. Klappa torrt kycklingen med hushållspapper och massera in Ras el Hanout jämnt på varje bit, se till att få kryddan även under skinnet för bästa smak.
  2. Täck med plastfolie och låt vila i kylskåp minst 2 timmar eller över natten,
  3.  Tag ut kycklingen ur kylskåpet och låt den komma upp till rumstemperatur precis innan tillagning.
  4. Sätt en djup gjutjärnsgryta på spisen över medelhög värme. Tillsätt ett par skvättar olivolja i grytan och värm upp tills det börjar skimra.
  5. Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt och bryn i 5-8 minuter. Vänd kycklingen och stek i ytterligare 3 minuter. (Bruna bitar på botten av pannan ger smak, men se till att de inte bränns! Om de börjar bli mörka, tillsätt lite mer olja eller en skvätt kycklingbuljong).
  6. Ta kycklingen från pannan och sänk värmen till medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och stek i 5 minuter tills löken är genomskinlig och vitlöken är doftande. Tillsätt tomatpuré, lite mera Ras El Hanout och fräs i ytterligare 3 minuter.
  7. Deglazera med kycklingbuljongen och se till att skrapa botten av pannan för alla de goda smakerna.
  8. Tillsätt kycklingen, citronskivorna, oliverna, aprikoserna, olivolja och mandeln. 
  9. Låt kycklingbuljongen sjuda lätt och sänk sedan värmen till låg.
  10. Täck med lock och låt sjuda i 45 minuter tills kycklingen är genomkokt och mör.
  11. Precis innan servering garnera med hackad koriander.

Servera Ras el Hanout kycklingen med inlagda citroner. De har en syrlig, umami smak som tillfredsställer två väsentliga element av matlagning på en gång: salt och syra. Både de inlagda citronskalen och fruktköttet är ätbart.

What do you think?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Articles

Epic Spice Sticky Adobo Wings

Sticky Adobo Chicken WIngs

Adobo med sitt ursprung från mexikanska köket är en verklig alltiallo smaksättare, med hetta, syra och sälta! Mexicos variant av svensk grillkrydda fast helt utan tillsatser! Chicken Wings är perfekt plockmat, till grillfesten, på buffén eller förbered och tag med ut på picknick.

Epic Spice Al Kabsa Rice With Chicken

Arabisk Al Kabsa Ris med Kyckling

Saudiarabien nationalrätt – ett aromatiskt underverk och en folkkär favorit för vardagsmiddagar eller middagsfester i Mellanöstern. Saftig kyckling som faller av benet medan basmatiriset suger upp varje droppe av smak. Detta är en rätt som garanterat kommer att imponera och fylla ditt hem med smaker och dofter från Mellanöstern.