Tillagning 4-6 | Förberedelser 2 timmar| Total Tid 3.5-4 timmar
Här har vi en höst- och vinterfavorit som kommer att värma både ditt hjärta och ditt kök. Vår marockanska kycklingrätt är långsamt bräserad i en rik och kryddig mix av traditionella kryddor såsom Ras el Hanout, uppfriskande citron och söta aprikoser, allt blandat med salta oliver. Detta är en smakupplevelse som tar dig direkt till Marrakech! Njut av en mör och saftig kyckling som smälter i munnen, och låt den värmande doften av kryddor fylla hela rummet.
Ingredienser
- 1,5-2 kg fin kyckling, dela i 8 bitar
- 5 msk Ras el Hanout
- 1 dl Extra Virgin Olivolja
- 2 medium stora lökar grovhackade
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- En handfull koriander
- 1 citron, tunt skivad (eller 1 skivad konserverad citron)
- 50g urkärnade gröna oliver
- 75g torkade och blötlagda aprikoser
- 50g tomatpuré
- 2 dl kycklingbuljong
- 1-2 nävar rostade blancherade mandlar
- 2 msk chutney
Tillredning
- Klappa torrt kycklingen med hushållspapper och massera in Ras el Hanout jämnt på varje bit, se till att få kryddan även under skinnet för bästa smak.
- Täck med plastfolie och låt vila i kylskåp minst 2 timmar eller över natten,
- Tag ut kycklingen ur kylskåpet och låt den komma upp till rumstemperatur precis innan tillagning.
- Sätt en djup gjutjärnsgryta på spisen över medelhög värme. Tillsätt ett par skvättar olivolja i grytan och värm upp tills det börjar skimra.
- Lägg kycklingen med skinnsidan nedåt och bryn i 5-8 minuter. Vänd kycklingen och stek i ytterligare 3 minuter. (Bruna bitar på botten av pannan ger smak, men se till att de inte bränns! Om de börjar bli mörka, tillsätt lite mer olja eller en skvätt kycklingbuljong).
- Ta kycklingen från pannan och sänk värmen till medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och stek i 5 minuter tills löken är genomskinlig och vitlöken är doftande. Tillsätt tomatpuré, lite mera Ras El Hanout och fräs i ytterligare 3 minuter.
- Deglazera med kycklingbuljongen och se till att skrapa botten av pannan för alla de goda smakerna.
- Tillsätt kycklingen, citronskivorna, oliverna, aprikoserna, olivolja och mandeln.
- Låt kycklingbuljongen sjuda lätt och sänk sedan värmen till låg.
- Täck med lock och låt sjuda i 45 minuter tills kycklingen är genomkokt och mör.
- Precis innan servering garnera med hackad koriander.
Servera Ras el Hanout kycklingen med inlagda citroner. De har en syrlig, umami smak som tillfredsställer två väsentliga element av matlagning på en gång: salt och syra. Både de inlagda citronskalen och fruktköttet är ätbart.